Hoe gaan jouw banden langer mee (5 handige tips)

De banden van je auto krijgen veel te verduren. Je wilt het liefst dat ze zolang mogelijk meegaan en natuurlijk moeten ze te allen tijde veilig zijn, op welk oppervlak je ook rijdt.

Met de gemiddelde autoband kun je ongeveer 65.000 kilometer rijden op een normaal wegdek. Als het profiel slijt, vermindert ook je grip op de weg. Daarom moet je je banden op tijd vervangen.

Er zijn allerlei manieren waarop je de kwaliteit van je banden langer kan behouden. In deze blog bespreken we ze met je, zodat ook jij met een gerust hart je huidige banden kan blijven gebruiken de komende periode.

Waardoor slijten mijn banden?
Laten we eerst eens kijken naar de redenen waarom banden (sneller) slijten. Dit zijn een aantal factoren die daar invloed op hebben:

Snelheid
Waarschijnlijk had je deze zelf al wel kunnen raden: rijden met hoge snelheden zorgt voor meer slijtage. Dit komt onder andere door het vaker remmen en optrekken van de auto. Dit tast het profiel van de banden aan.

Seizoen
Bij andere temperaturen horen ook andere banden. Winterbanden slijten in de zomer bijvoorbeeld 20% sneller dan zomerbanden. Dat komt door de andere samenstelling van het rubber. Het wisselen van je banden heeft dus weldegelijk zin.

Bandenspanning
Een lage bandenspanning is niet goed voor je auto, de motor en al helemaal niet voor je banden. De band krijgt namelijk moeilijker grip op de weg en dat gaat ten koste van de bandenkwaliteit. Je zal ze daarom sneller moeten vervangen.

5 tips om de levensduur van je banden te verhogen

  • Let op je snelheid
    Dit is over het algemeen een goede tip wanneer je je op de weg bevindt, maar ook voor je banden levert dit extra voordelen op.
  • Check je bandenspanning
    Door regelmatig je bandenspanning te controleren, voorkom je dat je met zwakke banden de weg op gaat. Wanneer je dit wel doet, zal dat schade veroorzaken aan je banden. Bovendien is de motor dan minder efficiënt, dus je benzinekosten lopen ook op.

  • Maak gebruik van seizoensbanden
    Zorg ervoor dat je in bepaalde seizoenen met de juiste banden rijdt. Ook daarin zijn verschillende opties mogelijk, dus vraag om advies als je er niet zeker van bent welke banden je nodig hebt.
  • Ga voor kwaliteit
    Wanneer je investeert in kwalitatief goede banden, gaan ze automatisch langer mee. De kwaliteit heeft natuurlijk ook weer invloed op de veiligheid van je banden.
  • Let op je rijstijl
    Door vaak te remmen en op te trekken, slijten banden sneller. Dit gebeurt ook als je heel snel en onverwachts remt. Door rustig en op tijd te remmen kun je onnodige slijtage voorkomen.
  • Al met al zijn er dus genoeg manier waarop jij zuiniger kunt zijn op je banden. Neem bovenstaande tips mee en let erop tijdens het rijden, dan gaan jouw huidige banden extra lang mee. Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Bel ons of neem contact op via het contactformulier!

    Top